Blog - Bier slaat dood, hoe kan dit? - Kroon Bier

wij zijn van 1627,
van welk jaar ben jij?

Je moet ten minste 18 jaar zijn om deze website te bezoeken.

Vul je geboortejaar in

Vul je geboortemaand in

Vul je geboortedag in

Bier slaat dood, hoe kan dit?

  • Geplaatst op
  • Door Paul van Kroonbier.nl
  • Geplaatst in Doodslaan bier
Bier slaat dood, hoe kan dit?

Dit kan meerdere oorzaken hebben, maar vaak komt dit omdat de glazen vettig zijn.

Vettigheid

De meest voorkomende reden; lipstick, nootjes, olijven.. allemaal producten die zorgen dat glazen vettig worden. Wat er namelijk gebeurt is dat mensen met vettige handen hun glas vast pakken. Wordt het glas vervolgens in de spoelbak gespoeld, dan komt dit vet in het water en daarmee ook in het glas terecht. Anderzijds zorgt te veel zeep ook voor doodslaand bier.

 

Schoon spoelwater

Het is dus belangrijk om ook een constante toevoer te hebben van schoon water. In steeds meer horecazaken wordt gebruik gemaakt van de zogeheten Aquafox. Deze controleert de PH-waarde in het water en voegt waar nodig extra zeep toe aan het water.

 

Glas uit vaatwasser

Glazen die je in de vaatwasser hebben gezeten, kun je met het juiste vaatwassermiddel zo gebruiken. Glazen die je hebt gewassen in de spoelbak, kun je het beste pouleren met een schone pouleerdoek. 

 

Ook de temperatuur heeft invloed

Ook de temperatuur van het bier, en de koolzuur in het bier zelf, spelen een belangrijke rol. Zorg dat het bier niet te koud geschonken wordt. Vaak hanteert men een temperatuur voor pils van 4-6 graden.

 

Hoe lang moet er schuim op het bier staan?

Bier moet een schuimkraag hebben die tenminste 40 seconden blijft staan. Twijfel je over de reden van snel doodslaand bier? Je kunt eenvoudig de schuimstabiliteit van het bier meten door een zakje suiker in een glas bier te gieten. Dit zou moeten zorgen voor een stabiele schuimkraag. 

 

Glas nat maken voor inschenken?

In horecazaken krijg je vooral bij (speciaal)bier uit fles een nat glas. Dit is water dat afkomstig is van spoelen en heeft geen effect op de duur van het schuim op het bier. Het belangrijkste is dat het glas schoon (ontvet) is.

 

Andere redenen van doodslaand bier:

- Wijze van inschenken

- Vorm van het glas

- De manier van "afschuimen"

Kroon Bier 9,0 / 10 - 326 Reviews @ Kiyoh