Persbericht: Nieuw Kroon witbier op 20 liter fust - Kroon Bier

wij zijn van 1627,
van welk jaar ben jij?

Je moet ten minste 18 jaar zijn om deze website te bezoeken.

Vul je geboortejaar in

Vul je geboortemaand in

Vul je geboortedag in

Persbericht: Nieuw, Kroon witbier

  • Geplaatst op
  • Door Paul van Kroonbier.nl
Persbericht: Nieuw, Kroon witbier

KROON’S OIRSCHOTS WITBIER komt NA KWART EEUW voor even terug 

Oirschot, 2 augustus 2019 – Vijftien jaar nadat het geliefde witbier voor het laatst rijkelijk uit de tap vloeide, komt Kroon Witbier voor een keer terug in Oirschot. De Vandeoirsprong brouwerij - de voormalige Kroon brouwerij - en Kroonbier.nl hebben de handen ineengeslagen om Kroon’s Oirschots Wit weer beschikbaar te maken. Het witbier werd in 1994 op de markt gebracht door Thieu en Gerard de Kroon. Vanaf zaterdag 3 augustus kunnen bierliefhebbers in het proeflokaal van de Vandeoirsprong brouwerij genieten van het witbier. Het bier is voor horeca in heel Nederland tijdelijk verkrijgbaar in 20 liter one-way fusten op Kroonbier.nl.

 

Vijfentwintig jaar na de introductie van Kroon’s Oirschots Wit, heeft brouwmeester Frans Schamp van  Vandeoirsprong het witbier gebaseerd op de receptuur van Gerard de Kroon opnieuw gebrouwen (video). “Gerard heeft mij geleerd hoe een goed witbier te brouwen. Dit leerde ik tijdens mijn stage bij brouwerij de Kroon. Het moeilijke aan het witbier is om het bier troebel te houden”, vertelt Frans Schamp. “De belangrijkste smaakcomponent, naast tarwe, is het gistprofiel. Hierdoor krijgt het bier banaanachtige en kruidachtige aroma’s. De toevoeging van sinaasappel en koriander zorgt voor een heerlijk fris en dorstlessend zomerbier.”

 

Een rijke geschiedenis van vier eeuwen ambachtelijk bier (video)

Sinds 1659 staat brouwerij De Kroon aan de Koestraat in het Brabantse Oirschot. In 1777 kwam de brouwerij in handen van Cornelis Dieliszoon de Croon. Al snel werd de C vervangen door de K en was De Kroon een feit. In de jaren 70 volgden de neven Gerard en Thieu de Kroon hun vaders op als brouwmeester en commercieel manager. Gerard brouwde Kroon’s Oirschots Wit voor het eerst in 1994, geïnspireerd door de opkomst van speciaalbieren. Eind jaren negentig kocht Royal Swinkels Family Brewers, destijds nog Bavaria, brouwerij De Kroon en in 2002 sloot de familiebrouwerij definitief haar deuren. Hiermee kwam een einde aan een eeuwenlange lokale traditie. Gerard de Kroon opende enkele maanden later in hetzelfde pand brouwerij Oirschots Bier, dat nu een kleine museumbrouwerij is.

 

“De Kroon brouwerij was jarenlang een begrip in de regio. Het is erg bijzonder om op mijn oude dag een stuk familiegeschiedenis in ere hersteld te zien, nu Kroon’s Oirschots Wit weer zal worden geschonken aan de inwoners van Oirschot. vertelt Thieu de Kroon. “Onze brouwerij heeft door de eeuwen heen haar stempel op Oirschot gedrukt. Het is fantastisch dat we samen met een Oirschots Wit of speciaal bevrijdingsbier kunnen proosten op onze gezamenlijke geschiedenis.”

 

Bier van toen, helemaal van nu

Het merk Kroonbier werd na de overname door Royal Swinkels Family Brewers niet meer gevoerd, maar hierin kwam ruim twee jaar geleden verandering. Sindsdien is Kroonbier voor heel Nederland beschikbaar. De horeca kan rechtstreeks via www.kroonbier.nl 20 liter en 50 liter fusten van het ambachtelijke pilsener Kroonbier bestellen. Zo krijgt de horeca snel en eenvoudig toegang tot kwaliteitsbier voor een eerlijke prijs, zonder aanvullende contractuele verplichtingen. Vanaf 3 augustus is Kroon’s Oirschots Witbier tijdelijk verkrijgbaar via de website. Een one-way fust van 20 liter kost 49,99 euro. Ook wordt het iconische biertje tijdelijk geschonken in het proeflokaal van de Vandeoirsprong brouwerij en het museum aan de Koestraat 20 in Oirschot.

 

BESTEL DIRECT WITBIER 

 

Kroon Bier 9,0 / 10 - 326 Reviews @ Kiyoh