De rijke geschiedenis achter Kroon bier - Kroon Bier - Kroon Bier

wij zijn van 1627,
van welk jaar ben jij?

Je moet ten minste 18 jaar zijn om deze website te bezoeken.

Vul je geboortejaar in

Vul je geboortemaand in

Vul je geboortedag in

De rijke geschiedenis achter Kroon bier

  • Geplaatst op
  • Door Ana van Eck
De rijke geschiedenis achter Kroon bier

Kroon bier heeft een rijke historie. Hoe rijk deze is lees je terug in onze blog.

Terug naar het jaar 1659

‘Hoe moet ik dat voor me zien?’ Daarvoor gaan we een stukje terug een tijd… zeg maar gerust een aantal eeuwen. Beeld je in: het is het jaar 1659. In de gemeente Oirschot zijn al een heleboel brouwerijen opgezet. Niet de brouwerijen zoals we ze nu kennen, maar huisbrouwerijen. Brouwerijen voor eigen consumptie of eventueel een eigen herberg. Het bier dat gebrouwen werd, werd dan ook niet doorlopend gebrouwen, maar puur op basis van behoefte. Een van deze brouwerijen was van de familie Croonenborch. Het bier wordt eeuwen later nog steeds gebrouwen als Kroon bier naar origineel recept. Benieuwd naar de geschiedenis van Kroon en waarom het bier honderden jaren later nog steeds populair is? Dat lees je in deze blog!

 

Bier met een rijke historie

Documenten gevonden van de brouwerij van de familie Croonenborch gaan terug tot het jaar 1627 (bijna 400 jaar oud!), wat het een van de oudste familiebedrijven in Nederland maakt. In het jaar 1675 nam Jan Aerts van Croonenborch de overgebleven grond van zijn schoonvader Jan van Elmpt over. Hierop werd de brouwerij van Kroon gebouwd, waar tot 1999 het bier is gebrouwen.

 

 

“Kroon bier is opnieuw in de markt gezet en daar zijn wij zeer trots op.” – Thieu de Kroon, oud commercieel directeur. 

 

 

... van generatie op generatie ...

Vanaf het jaar 1699 is de grond met de daarop gebouwde panden binnen de familie Croonenborch gebleven. In het jaar 1916 nam Gerard de Kroon de enig overgebleven concurrent in Oirschot over van Anthonie Somers: Hotel-Café-Restaurant-Brouwerij de Zwaan, waarmee hij ook de afnemers overnam. In 1970 hebben broers Louis en Ad de Kroon de leiding overgedragen aan hun zonen Gerard en Thieu de Kroon, die vervolgens 30 jaar lang samen Kroon bier brouwde.

 

Gerard de Kroon (links) en Thieu de Kroon (rechts) 

 

… anno nu!

In 1999 is Kroon overgenomen door Swinkels Family Brewers (toen Bavaria). Ongeveer 4 jaar geleden werd het merk door Swinkels opnieuw in de markt gezet: “… en daar zijn wij zeer trots op!” – Thieu de Kroon. Gebrouwen naar traditioneel recept en door de eeuwen heen verder verfijnd.

 

 

“De bitterheid, het smaakje, de afdronk… dit zijn een aantal dingen die Kroonbier bepalen.” Gerard de Kroon, oud brouwmeester.

 

 

Kroon Bier 9,0 / 10 - 326 Reviews @ Kiyoh